O piškotkih

Uporaba piškotkov na spletu ni nič novega, pa vendar so uporabniki s takimi tehnologijami na splošno zelo slabo seznanjeni, prav tako tudi z orodji, s katerimi je piškotke mogoče upravljati. Cilj nove določbe je tako predvsem boljše varovanje zasebnosti uporabnikov spleta tako, da so o piškotkih ustrezno obveščeni in jim je ponujena možnost odločanja.

Spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013, je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika. Piškotek je majhna datoteka, običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala. Piškotki so pomembni za delovanje spletnih strani, za to, da je uporabnikova izkušnja boljša. Z njihovo pomočjo je mogoče analizirati pomet na spletni strani, prav tako pa omogočajo napredne oglaševalske tehnike.

Novi Zakon o elektronskih komunikacijah, ZEKom-1, je v slovenski pravni red prenesel spremenjeno Direktivo o zasebnosti v elektronskih komunikacijah 2002/58/ES*. V Direktivi je bil spremenjen člen, ki govori o piškotkih in podobnih tehnologijah, s katerimi je mogoče shranjevati informacije ali pridobivati informacije, shranjene na uporabnikovi terminalni opremi (kot je npr. računalnik, mobilna naprava). Uporaba takih tehnologij je po novem mogoča le na podlagi privolitve uporabnika.

(vir: ip-rs)

 

Katere piškotke uporabljamo na tej spletni strani?

 
# ime namen ključ vrednost izdajatelj
1 804c3a4d6494c8985423bc3b69035e81 Delovanje strani     gimnazija-koper.si
2 ja_purity Delovanje strani     gimnazija-koper.si
3 xgallery_cookie Galerija slik     gimnazija-koper.si

 

Gimnazija Koper (upravitelj spletne strani) se zavezuje, da podatkov, zbranih s pomočjo piškotkov ne bo posredovala tretjim osebam.

 

 

Onemogočanje piškotkov / brisanje piškotkov

Dovoljenje za shranjevanje piškotkov določate vi sami. Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v vašem spletnem brskalniku. Za informacije o nastavitvah brskljalnika preverite spodnje povezave z navodili.

Če piškotke izklopite, upravljalec spletne strani ne more zagotoviti pravilnega prikaza in delovanja spletne strani. Velika verjetnost je, da se bodo pojavljale pomanjkljivosti na spletni strani oziroma da bo moten del njene funkcionalnosti.