26. september - evropski dan jezikov

Kaj je evropski dan jezikov?

Dan, ko praznujemo jezikovno raznolikost v Evropi in spodbujamo učenje jezikov. Na pobudo Sveta Evrope v Strasbourgu od 2001 dalje vsako leto praznujemo 26. septembra evropski dan jezikov. Na Gimnaziji Koper ga obeležujemo s spisom in izobešenjem dveh tematskih plakatov (U23) dijakinj 1. B.  

 

Evropski dan jezikov

Ava Logar Kartadinata (1. B)

Včasih kar pozabimo, da slovensko govorimo le mi Slovenci in da v drugih tujih državah govorijo svoje jezike. Kljub temu da smo kot država majhni, v primerjavi z ostalimi evropskimi državami, je naš jezik, slovenščina, povsem enakovreden kot vsi ostali jeziki na svetu. Noben jezik ni več- oz. manjvreden.

Odkar smo vstopili v Evropsko unijo, slovenščina ni uradni jezik le države Republike Slovenije, temveč je tudi eden izmed 24 uradnih jezikov Evropske unije.

Ob 26. septembru, ki je evropski dan jezikov od leta 2001 na pobudo Sveta Evrope, ozaveščamo bogato kulturno in jezikovno raznolikost po vsej Evropi. Da praznujemo takšen dan, se mi zdi enkratno. Ob tem dnevu lahko preko zanimivih delavnic ali pogovorov z učitelji izvemo marsikaj novega in hkrati zanimivega. S tem dnevom mladi pa tudi odrasli in starejši spoznavamo kulture tujih držav in jezike. Ti jeziki nam lahko postanejo tako zelo všeč, da se za njih začnemo še bolj zanimati, kot smo se doslej, in se jih po tem takem pričnemo tudi učiti. S tem, ko se učimo nov jezik, se dejansko ne učimo le jezika, ampak spoznavamo tudi državo, katere jezika se učimo, navade, običaje, kulturo ipd. O državi lahko izvemo veliko zanimivega, česar prej nismo vedeli. S tem pa si širimo svoja obzorja in splošno razgledanost.

Zame je zelo vredno, da znamo čim več jezikov, ker mi to omogoča lažjo komunikacijo, ko pridem v tujino ali pa tujci pridejo k nam.

Ko gledam situacijo pri nas doma, se mi zdi še bolj vredno, da meni in vsem ostalim učencem šolski sistemi omogoča učenje tujih jezikov. Saj moji starši so iz notranjosti Slovenije in ne znajo italijansko. Mi pa imamo Italijo le nekaj minut stran. In ko gremo v Italijo, še kako pomaga, da jaz in tudi moj brat znava italijansko, saj se je z domačini velikokrat laže sporazumevati v italijanščini kot pa v angleščini. S tem, ko obvladamo tuj jezik, lahko pridobimo tudi nove mednarodne prijatelje, kar nam šole tudi omogočajo z različnimi izmenjavami. Meni je najbolj ostalo v spominu, ko sem zadnje leto osnovne šole odšla s pevskim zborom v Italijo in smo prespali pri italijanskih družinah. Takrat sta mi znanje angleščine še bolj pa italijanščine še krepko koristila, da sem se lahko sporazumevala z družino gostiteljico. Z njimi sem v stiku še danes in se še posebej dobro razumem z njihovo hčerko, ki je bila ena izmed pevk italijanskega pevskega zbora.

Ta praznik oz. dan pa nas vsako leto spominja na to, da bi se učili čim več tujih jezikov in spoznavali novo kulturo. Nikoli ni prepozno za učenje novega jezika.

Deli s prijatelji

Šolski koledar

Januar

2021
P T S Č P S N
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 

Novice in obvestila

Pages

Novice in obvestila

Pages