Naši mladi glasbeniki na strokovni ekskurziji v češki prestolnici

Praga in Česky Krumlov 22.– 24. 10. 2019 – Strokovna ekskurzija Gimnazije Koper, umetniškega oddelka – glasbene smeri in vzporednega glasbenega izobraževanja

Konec oktobra smo se glasbeniki odpravili na strokovno ekskurzijo v češko prestolnico. Poleg klasičnih znamenitosti, kot so Karlov most, Hradčani, stolnica, mestna ura, mestna hiša itd., nas je zanimal predvsem glasbeni utrip Prage, njena glasbena in umetnostna zgodovina ter nenazadnje tudi stvaritve našega arhitekta Jožeta Plečnika.

Obiskali smo baročno cerkev sv. Nikolaja v Mali Strani, ki je bila ena najljubših cerkva Wolfganga Amadeusa Mozarta, saj je ta sicer sloviti avstrijski skladatelj zelo rad zahajal v Prago, ter njene orgle, ki jih trenutno restavrirajo, na katere je Mozart tudi igral, v tej cerkvi pa je bila prvič izvedena tudi njegova slovita maša v c-molu, ki jo je napisal kmalu po prvem obisku. Zvečer smo se odpravili v Narodni Divadlo, kjer smo si ogledali izvrstno operno predstavo Jakobinec češkega glasbenega velikana Antonina Dvořáka.

Drugi dan smo obiskali prizorišča Praških defenestracij in si tam ogledali tudi Plečnikove stvaritve na gradu, Muzej glasbe, kjer smo si razširili obzorja in znanja o historičnih inštrumentih, historični izvajalski praksi ter imeli možnost na nekatere inštrumente tudi zaigrati; edino, kar je manjkalo, je bil čas, da bi si vse razstavljene inštrumente lahko podrobneje ogledali. Sprehodili smo se tudi skozi muzej Bedřicha Smetane, še enega izmed čeških glasbenih romantikov, in se zvečer odpravili na koncert v njegovo dvorano (Smetana hall) mestne hiše ter prisluhnili izvrstnemu koncertu Praških simfonikov, ki so nam predstavili 30. simfonijo Josepha Haydna ('Aleluja'), 1. koncert za violončelo češkega neoklasicista Bohuslava Martinůja in 8. simfonijo ('Angelsko') Antonina Dvořáka.

Zadnji dan smo si ogledali Plečnikovo cerkev Srca Jezusovega, žal pa ni bila odprta, zato smo mojstrstvo našega arhitekta občudovali le na zunaj, nato pa se odpeljali proti srednjeveškemu mestecu Českem Krumlovu, kjer smo si ogledali grad, njegove razkošne rokokojske sobane s preprogami iz medvedjih kož, dva živa medveda, ki bosta v prihodnosti končala kot preprogi (žal se je to barbarstvo ohranilo do današnjih dni), staro jedro mesteca, ki so ga zgradili na okljuku reke Vltave in je bilo na eni strani z reko, na drugi strani pa z grajskim obzidjem izvrstno zaščiteno pred vpadi in vojaškimi naskoki.

Po sprehodu po mestu in spoznavanju tamkajšnje kulinarike smo se v poznih popoldanskih urah odpravili proti Sloveniji polni lepih vtisov.

Deli s prijatelji

Šolski koledar

September

2020
P T S Č P S N
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 
 

Novice in obvestila

Pages

Novice in obvestila

Pages