Koncert in razstava nekdanjih dijakov umetniškega programa glasbene in likovne smeri na Gimnaziji Koper

Koncert in razstava nekdanjih dijakov glasbene in likovne smeri ob 20. obletnici programa Umetniška gimnazija na Gimnaziji Koper, 21. 11. 2019, v dvorani Glasbene šole Koper

V počastitev 20. obletnice programa umetniške gimnazije (glasbene in likovne smeri) na Gimnaziji Koper, so naši nekdanji dijaki v četrtek, 21. 11. 2019 izvedli koncert in postavili razstavo likovnih del v prostorih Glasbene šole Koper. To je bil prvi spremljevalni dogodek ob tem jubileju v sezoni Gimnazije Koper 2019/20, kjer je bila javnosti prvič predstavljena tudi nova zgoščenka, na kateri so uvrščene izvedbe naših sedanjih in nekdanjih dijakov umetniške gimnazije glasbene smeri. Zbornik ob jubileju pa bo predstavljen na osrednjem dogodku, 23. januarja 2010 ob 19 uri, v dvorani Sv. Frančiška v Kopru.

V uvodnem govoru je Matej Bonin, profesor strokovnih predmetov na glasbeni smeri umetniške gimnazije spregovoril o svojih spominih o času, ko je bil tudi sam dijak vzporednega glasbenega izobraževanja. Sam pravi: ,, V čast si štejem, da lahko sedaj svojo izkušnjo delim z dijaki kot pedagog, saj mi je njihova strast do življenja in iskrena radovednost do vsega, kar začutijo kot avtentično, vendno znova vir navdiha.,,

Dragica Samsa, profesorica strokovnih predmetov na umetniški gimnaziji likovne smeri je predstavila bivše dijake, ki so postavili svoja dela na ogled v avli glasbene šole: diplomirano slikarko Valentino Agostini Pregelj, diplomirano oblikovalko vizualnih komunikacij, Žano Šuran, Vasjo Vidmarja - Vasko, profesorico likovne umetnosti Nives Marković, in diplomirano slikarko Tino Kraljič, ki se je edina uspela udeležiti prireditve, kar dokazuje, da so vsi zelo zaposljeni s svojim ustvarjalnim delom in obveznostmi, kar kaže tudi na njihovo uspešnost.

Valentina Agostini Pregelj se v svojem delu ukvarja s tematiko osebnih in družbenih strahov. Sprašuje se o umetnosti na sebi in niha na meji med abstraktnim ter figuralnim. Prepleta občutke intimnega s prvinami lokalnega prostora skozi duh globaliziranega časa.

Likovna govorica Žane Šuran je velikokrat geometrična in rasterizirana z močnimi linijami in zapolnjenimi ploskvami. Navdih velikokrat najde v zelo izvirnih besedilih glasbe, saj kot oblikovalka zelo rada sodeluje z lokalnimi glasbeniki.

Vasja Vidmar je vsestranski ustvarjalec, umetnik in organizator, kustos, tehnični administrator, mentor otrok...ki potuje, ima ustvarjalne delavnice in sam razstavlja doma in v tujini (Franciji, Portugalski, Italiji..). Svojo zadnjo likovno razstavo imenovano IDEOGRAMI II. je predstavil na Zelenortskih otokih (Capo Verde), kjer je tudi po raznih šolah poučeval likovne veščine in v določenih mestih tudi ustvarjal stenske poslikave. Vasko potuje globoko v sebe, kjer  začnejo delovati zgolj instiktivni užitki, ki jih nosi v sebi.

Izrazito risarska likovna dela Nives Marković odsevajo njeno notranjost ali pa oseben pogled na lepoto ali temačno stran človekovega bivanja, vedno znova pa njena osebna linija spregovori v novih dimenzijah. ,,Ko rišem, ne razmišljam, bolje povedano, se odklopim,,, in to zaznamuje njena dela.

Tina Kraljic se je že kot dijakinja umetniške gimnazije likovne smeri izkazala z izjemnim talentom za različna likovna področja, in tudi po diplomi iz slikarstva še naprej rada eksperimentira z različnimi materiali na različnih likovnih področjih, tako ne ustvarja samo slike, ampak tudi kipe, nakit, lutke, kostume ... in se poiskuša na področju digitalne umetnosti.

Peterica, ki se je predstavila na dogodku ob 20. obletnici, se je udeležila tudi prvega spremljevalnega dogodka, 10. mednarodnega likovnega  ekstempora, ki se je zgodil 8. oktobra 2019. Takrat so se vrnili na gimnazijo kot mentorji in skupaj z udeleženci ekstempora ustvarjali v skupinah. Za njih je bila to posebna in prijetna izkušnja.

Kvalitetna likovna del in uspehi doma in v tujini, ne samo omenjenih avtorjev, ampak tudi ostalih, kažejo, da so si naši dijaki likovniki zbrali pravo življenjsko pot. V čast nam je bilo, da smo bili njihovi profesorji in smo ponosni nanje.

Razstava je bila tako uradno odprta.

Sledila je še predstavitev nastopajočih glasbenikov, ki svoje izobraževanje nadaljujejo na različnih glasbenih akademijah, kjer nizajo nadaljne uspehe na svoji glasbeni poti.

Na oder je nato prvi stopil trobentač Tadej Vujanič z izvedbo Intrade, Otta Kettinga. Harfistka Bilka Peršič se je najprej predstavila solistično s skladbo Around the clock, Pearla Chertoka, nato še v duu s fagotistko Taro Lešnik v izvedbi Laboda iz suite Živalski karneval, Cammila Saint-Saënsa. Ob Tari je nato v duu nastopila še violončelistka Ana Mittendorfer z izvedbo dveh stavkov (Largo, Allegro poco) Vivaldijeve Sonate za violončelo in basso continuo v a-molu, RV 44. Klavir je zadonel najprej izpod prstov Karin Luin, s senzibilno izvedbo dveh stavkov (Materina bolečina in Prvo srečanje) iz skladbe Klavierstücke nach eigenen Liedern, op.52, Edwarda Griega in nato še Ane Kravanja, ki je zaigrala dva preludija (Preludij op. 23, št. 4 v D-duru in Preludij op. 23, št. 5 v g-molu), Sergeja V. Rahmaninova. Teja Udovič Kovačič je s svojo harmoniko znova navdušila z izvedbo skladbe Rej, slovenskega skladatelja Lojzeta Lebiča, za zaključek pa smo lahko prisluhnili še klavirskemu duu še iz dijaških let, Taši Šinkovec in Rei Štrukelj Pahovič, ki sta z uigranim muziciranjem predstavili Capriccio za dva klavirja, Francisca Poulenca.

Lep občutek je, da se naši dijaki radi vračajo na šolo, kjer so preživeli štiri ustvarjalna leta in se podali svojim sanjam naproti. Ko so bili še na šoli in tudi sedaj , nas vedno znova navdušujejo z  široko paleto izraznosti, inovativnosti, novimi ustvarjalnimi in poustvarjalnimi zamislimi. Želimo jim še naprej veliko ustvarjalnega navdiha in mladostne navdušenosti nad vsem, kar ustvarjajo ...

 

Deli s prijatelji

Šolski koledar

September

2020
P T S Č P S N
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 
 

Novice in obvestila

Pages

Novice in obvestila

Pages