Musica un ponte tra i popoli

Že tretje leto zapored je Gimnazija Koper sodelovala na mednarodnem projektu Musica un ponte tra i popoli – projektu, ki združuje mlade glasbenike iz balkanskih in mediteranskih držav. Festivala v univerzitetnem italijanskem mestu Forlì, ki je letos potekal v okrnjeni različici (predvsem zaradi varnostnih predpisov in omejitev – največje dovoljeno število glasbenikov na odru je 15), so se udeležile tri violinistke, dijakinje programa Umetniška gimnazija (glasbena smer, in sicer Živa Kralj iz 1. D, Marilena Lo Pinto iz 2. D in Neža Gorup iz 3. D.

V tednu intenzivnih vaj s priznanimi Maestri violinistom Fabiom Sperandiom, pianistom Paolom Marzocchiem, klarinetistom Stefanom Bertozziem in harmonikarjem Bardhom Jakovo so skupaj z drugimi mladimi glasbeniki iz Italije, Romunije in Švedske pripravile program za dva koncerta; prvi koncert je potekal 5. 9. 2020 v Forlìju,, drugi pa 6. 9. 2020 v Monteciccardu. Prvi del koncerta je bil sestavljen iz tradicionalnih balkanskih ljudskih pesmi v priredbah različnih avtorjev, drugi del pa iz Mozartovega Divertimenta v F-duru KV 138, Albanske ljudske pesmi sodobnega italijanskega skladatelja Paola Marzocchia in pa St. Paul's Suite (Suita sv. Pavla) angleškega skladatelja Gustava Holsta.

Poleg strokovnega glasbenega znanja in koncertnih izkušenj na prelepih prizoriščih (Arena San Domenico in Conventino Monteciccardo) sta Neža in Živa pridobili še veliko izkušenj praktične uporabe Italijanščine (marsikomu v Forlìju je namreč angleščina španska vas), stkala so se mnoga prijateljstva med mladimi glasbeniki in seveda zgradili mostovi med različnimi narodi. Priložnosti pa je bilo dovolj tudi za druženje, spoznavanje mesta in kulture, za piko na i pa smo si ogledali še mednarodno priznano razstavo v muzeju San Domenico, katere tema je bila Odisej. Umetnost in mit. Razstavljena so bila dela svetovno priznanih umetnikov, vsa pa so imela en skupni imenovalec in to je bil Odisej. Mit, ep, zgodba o popotovanju, ki še do danes ni nehala navdihovati umetnikov po celem svetu, je navdušila in navdahnila tudi nas, da bomo tako kot Odisej uspešno kljubovali viharjem na naših poteh.

(Zapisala: Nena Rion.)

Deli s prijatelji

Šolski koledar

Oktober

2021
P T S Č P S N
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 

Novice in obvestila

28.09.2021

Pages

Novice in obvestila

28.09.2021

Pages