Športajmo in berimo

 

Na povabilo Osrednje knjižnice Srečka Vilharja Koper in Olimpijskega komiteja Slovenije so dijaki prvega in tretjega razreda športnih oddelkov sodelovali v nacionalnem medresorskem programu #športajmo in berimo. Namen tega programa je spodbujanje branja med mladimi športniki. S tem dogodkom smo obeležili tudi evropski teden športa.

V četrtek, 17. septembra 2020, je dogodek gostila Fakulteta za humanistične študije UP,  kjer so se z dijaki o branju in knjigah pogovarjali vrhunski športniki. Beseda je tekla o odnosu športnikov do branja in pomenu bralne pismenosti  v osebnem in športnem življenju.

O svojih izkušnjah je spregovorili Koprčanka Špela Ponomarenko Janjić, ena najboljših slovenskih kajakašic in udeleženka poletnih olimpijskih iger v Pekingu. Povedala je, da sedaj, ko je mati dveh otrok, je branje pri njej vsakodnevna rutina. V prihodnosti namerava napisati priročnik za športnice, ki načrtujejo družino. Njen življenjski moto je »Sledi svojim sanjam«.

Raimond Debevec, slovenski olimpijski prvak v streljanju, ki se je kar osemkrat udeležil olimpijskih iger, je pripovedoval o svojih izkušnjah z literaturo.  V mladosti je bil strasten bralec, na tekmovanja je potoval s knjigami in zato imel vedno težave s količino in težo prtljage. Zelo rad je posegal po zgodbah Vinka Möderndorferja. »Pogosto sem na tekmovanjih bral tudi drugim športnikom, predvsem v urah pred spanjem«, je pripovedoval o svojih spominih.  Z zanimanjem sedaj prebira biografije športnikov, ki jih pozna, in tudi drugo literaturo. Njegov moto v življenju je »Vztrajaj pri doseganju zastavljenih ciljev«.

Matej Žniderčič je svojo kariero v streljanju zaključil že pred nekaj leti. Sedaj kot trener svoje znanje in  izkušnje prenaša na mlajše. Rad bere knjige o strelstvu, revije o orožju in biografije športnikov.

Tina Škrokov iz Osrednje knjižnice Srečka Vilharja Koper je vodila in povezovala celotno prireditev in tudi interpretirala odlomke iz dela Platon in šport, ki odseva Platonovo filozofijo in njegov pogled na šport. Posebej zanimiv je bil odlomek, kjer Platon vidi v športu razvijanje poguma, ko ene od temeljnih kreposti. Športnike sta nagovorila tudi Sonja Poljšak iz Športne zveze Koper in Aleš Šolar, vodja slovenske olimpijske akademije pri Olimpijskemu komiteju Slovenije.

 

 

 

 

 

 

 

 

Deli s prijatelji

Šolski koledar

Januar

2022
P T S Č P S N
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 
 

Novice in obvestila

05.01.2022
21.11.2021

Pages

Novice in obvestila

05.01.2022
21.11.2021

Pages