Larisa Rojnić - finalistka Mednarodnega tekmovanja Pianale v Nemčiji

V nemški zvezni državi Hessen, v mestu Fulda, je že enajstič potekala mednarodna pianistična akademija Pianale, originalen amalgam Masterclass pianističnega izobraževanja, vsakodnevega tečaja nemščine, koncertiranja in tekmovanja.

Pianale je leta 2007 ustanovila proslavljena nemška pianistka in pedagoginja Uta Weland. Ugled tekmovanja potrjuje članstvo Pianala v europski mreži EMCY, kot tudi v Fondaciji Alink-Argerich. Na tej poletni akademiji sodelujejo mladi pianisti, stari med 14 in 29 let, njihovi profesorji pa so svetovno uveljavljeni pedagogi. Poleg pouka inštrumenta in jezika udeleženci obiščejo različne edukativne ustanove, kjer javno nastopajo.

Dejstvo, da je dijakinja 3. letnika umetniškega oddelka Gimnazije Koper Larisa Rojnić, iz razreda prof. Valentine Češnjevar, sprejeta na tovrstno akademijo, je že velik uspeh. Njena profesorja na Pianalu sta bila William Fong (Royal Academy of London) in Zuzana Niederdorfer (Kunstuniversität Graz).

Nekaj Larisinih vtisov:

Skoraj vsak dan smo hodili na koncerte, na katerih je vladalo prijetno vzdušje. Organizacija vadenja je bila dobra, saj je lahko nemoteno vadil tri ure na dan. Igrala sva (s kolegom iz Slovenije) tudi po šolah, kjer so naši vrstniki spoznavali klasično glasbo in povpraševali o Sloveniji in naših običajih. Spoznala sva pianiste iz vsega sveta, s katerimi sva tudi preživljala prosti čas. V prostem času smo se večinoma zabavali z različnimi igrami ali pa z zanimivi pogovori, skozi katere smo se spoznavali, odkrivali nekaj novega o različnih kulturah ali se dobro nasmejali. S pianisti, ki sva jih spoznala na Mednarodni akademiji Pianale, sva še vedno v stiku.

O renomeju Akademije Pianale priča tudi dejstvo, da trinajst prijavljenih mladih pianistov prihaja z vseh koncev sveta (iz Kitajske, Japonske, Anglije, Litve, Singapurja, Avstrije, Španije, Nemčije, Slovenije in Hrvaške). V okviru Akademije je potekalo tudi tekmovanje (kategorija Pianale Junior – do 18 let), na katerem so med trinajstimi tekmovalci izabrali štiri za finalni, zaključni koncert: Yumeka Nakagawa (Japonska), Bradley Ng (Singapur), Madita Heigel (Nemčija) in naša Larisa Rojnić.

Vstop v finale je pomenil tudi denarno nagrado – vrnitev celotne kotizacije. Nagrado žirije je dobila japonska pijanistka Nakagawa, medtem ko si je Larisa s svojo izvedbo priigrala nagrado združenja Soroptimist International Club Fulda, organizacije, ki podpira ustvarjalnost žensk na različnih kulturnih in znanstvenih področjih. SI Club Fulda bo naslednjega leta (2018) organiziral Larisi Rojnić samostojni koncert v Nemčiji.

Deli s prijatelji

Šolski koledar

Januar

2022
P T S Č P S N
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 
 

Novice in obvestila

05.01.2022
21.11.2021

Pages

Novice in obvestila

05.01.2022
21.11.2021

Pages