Izbrana inovacija koprske ekipe "Bolj modri od Smrkcev"

Na mladinskem podnebnem hekatonu za reševanje podnebnih izzivov, Young Climathon Slovenija 2020, je v soboto, 30. 11. 2020, sodelovalo 53 mladih iz vse Slovenije, med njimi tudi dijaki Gimnazije Koper. 

Za izziva, ki sta ju prispevala Občina Ajdovščina in podjetje Mlinotest, so razvili podnebne rešitve in rešitve za ublažitev visokoogljičnega življenjskega sloga. Izvirna ideja »eko-park z eko-fontano« dijakov Gimnazije Koper, združenih v ekipo »Bolj modri kot Smrkci«, je prepričala žirijo in bila izbrana za najboljšo rešitev izziva Občine Ajdovščina. Odlično so se odrezali tudi naši dijaki ekipe »OJP – okolje je pomembno«.

Kar sedem od devetih ekip se je na dogodku, ki ga je pripravil Center odličnosti nizkoogljične tehnologije (CO NOT), ukvarjalo z izzivom »Kako občanom občine Ajdovščina približati problematiko podnebnih sprememb?«. Naši dijaki Andrej Korošec, Klemen Ivan Romih, Valentina Prodan, Valentina Stubelj, Mark Djurašević in Mia Gazič, člani ekipe »Bolj modri od Smrkcev«, so s svojo izvirno idejo eko-parka z eko-fontano prepričali žirijo podnebnega hekatona, ki je del mednarodnega izobraževalnega programa Young Innovators (Mladi iznajditelji) pod okriljem EIT Climate-KIC, največjega evropskega zasebno-javnega partnerstva, osredotočenega na inovacije na podnebnem področju. Izbor najboljše ideje vključuje tudi nagrado Občine Ajdovščina in možnost nadaljnjega sodelovanja pri razvoju izbrane rešitve.

Odlično so se odrezali tudi naši dijaki ekipe »OJP – okolje je pomembno«, Filip Čok Umek, Filip Umer, Anja Vatovec, Hana Jakovac, Miha Abram in Patricija Korošec, ki so s svojo predstavitvijo pokazali, da razmišljajo večgeneracijsko in trajnostno, predvsem pa, da jim je mar za okolje, v katerem živimo.

Srčne čestitke vsem udeležencem. S svojo prisotnostjo in vizijo so pomembno prispevali k družbeni zavesti, ki vodi k iskanju rešitev za bolj trajnostno družbo in razumevanje podnebnih sprememb. Naj nas njihove ideje povežejo in naj se udejanijo – naj zmaga posameznikov odzvanja kot zmaga vseh.

Povezava do radijskega prispevka Primorskega dnevnika (od 5 min. dalje): https://4d.rtvslo.si/arhiv/primorski-dnevnik/174736200

Povezava do prispevka v Primorskih novicah: Naredili bi park in fontano, iz katere bi tekel sok - Primorske novice

 

Izjava Marka Djuraševiča – člana ekipe Bolj modri od smrkcev in predsednika Skupnosti dijakov Gimnazije Koper  

O NAŠI IDEJI

"Do ideje o Eko-parku smo prišli s pomočjo skupinskega brainstorminga. Najprej smo razmišljali o tem, kako lahko pomagamo občanom Ajdovščine razumeti podnebne spremembe in vpliv le-teh na njihov vsakdan. Predhodno smo bili seznanjeni tudi z dejstvom, da občini največji izziv predstavljajo občani tretje starostne skupine oziroma osebe starejše od 50. let, zato smo se osredotočili na to, kako bi lahko vplivali nanje pri vsakdanjih dejanjih. Najprej smo se spomnili Fructala, ki ima tovarno prav v občini Ajdovščina in razmišljali o tem, kako bi zmanjšali proizvodnjo embalaže za sok in se domislili fontane s sokom. V Sloveniji imamo namreč že fontano piva in fontano vina. Fontane z brezalkoholno pijačo pa v Sloveniji nimamo. Uporabniki bi si tako lahko natočili kozarec soka ali pa si napolnili steklenico. Steklenico bi lahko prinesli s seboj ali jo kupili pri fontani, kupljeno pa uporabi vrnili nazaj po principu povratne embalaže.  Zatem smo se spomnili kako radi zahajamo na zelene površine, kjer se vsi veselo sproščamo in tako ustvarili park s fontano. Opremili smo ga še s solarnimi svetilkami in pametnimi klopmi, saj si želimo energetsko samozadostne infrastrukture. V park bi radi postavili tudi informativne interaktivne panele, ki bi služili informiranju javnosti in občanov o podnebnih spremembah. Kasneje bi radi razširili idejo na celotno občino, ki bi jo radi obarvali v zeleno, z razvojem eko-turizma. Naša ideja tako zmanjšuje moč vzrokov za podnebne spremembe, izobražuje uporabnike, ustvarja dobro počutje in nova delovna mesta."

O CLIMATHONU

"Na Climathonu smo se zelo dobro počutili. Všeč nam je bilo začetno predavanje o podnebnih spremembah, kjer smo izvedeli marsikaj novega, kar nam je pripomoglo k še bolj poglobljenem razumevanju dogajanja v naši atmosferi. Dogodek je bil odlično organiziran, časa za razmišljanje smo imeli dovolj."

O MLADIH IN PODNEBNIH SPREMEMBAH

"Mladi na podnebne spremembe gledamo drugače kot odrasli. Zagotovo se zavedamo, da bodo vplivale predvsem na življena nas in naših potomcev zato aktivno opozarjamo nanje. Udeležujemo se tudi različnih pogovornih večerov s strokovnjaki s tega področja in se informiramo. Kot predsednik Skupnosti dijakov Gimnazije Koper lahko tudi omenim, da v skupnosti za naše dijake pripravljamo zanimive vsebine na temo podnebnih sprememb, ki se bodo zvrstile v bližnji prihodnosti prav tako pa bi omenil, da nas na Gimnaziji Koper pogosto spodbujajo k razmišljanju o podnebnih spremembah, lani smo sodelovali tudi na vseslovenski čistilni akciji Očistimo Slovenijo. Mladi si želimo, da bi vsak najprej pomislil na to, kako lahko sam pripomore pri reševanju podnebne krize in spremenil svojo dnevno rutino, zatem pa poskrbel še za ostale in jih spodbudil k spremembam. Če bomo združili naše moči in se zavedali svojih dejanj ter poskrbeli za naš planet, nas pri tem ne bi smelo prav nič več skrbeti."

Deli s prijatelji

Šolski koledar

Januar

2022
P T S Č P S N
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 
 

Novice in obvestila

05.01.2022
21.11.2021

Pages

Novice in obvestila

05.01.2022
21.11.2021

Pages