Dan spomina na holokavst

Na Gimnaziji Koper smo dan spomina na holokavst obeležili v sredo, 27. 1. 2021, s projektnim dnevom, ki je dijake 3. in 4. letnika spodbudil k razmišljanju o nasilju, (ne)strpnosti, vlogi vsakega posameznika pri preprečevanju nasilja.

Cilji projekta je s pomočjo besed, kot so etnična manjšina, grešni kozel, diskriminacija, ksenofobija, genocid, rasizem, strpnost, predsodek, ustrahovanost, varnost, človekove pravice, spoštovanje, odgovornost ipd., dijake pripraviti k razmišljanju o vprašanjih o vlogi vsakega posameznika v boju proti nasilju (telesnemu, verbalnemu) in o zoperstavljanju in pravočasnem odzivanju na nasilje. Holokavst je namreč opomnik, da se tudi najhujše nasilje začne z izključevanjem, izzivanjem in previsoko toleranco do netolerantnih.

Dijaki so si za izhodišče in uvodno motivacijo, naravnanost ogledali odlomka iz dokumentarnega filma Šoa – teža molka in odlomek iz filma Savlov sin, ki ga je režiral László Nemes. Sledil je voden razgovor o nekaj citatih, povezanih z vojno in nasiljem. Ob koncu so dijaki izrazili svoje poglede v obliki različnih izdelkov, in sicer eseja, zapisov vtisov, pesmi, likovnih izdelkov – barvne interpretacije s ponujenimi citati ali lastnimi izjavami, izdelave klasičnih plakatov …

Dejavnosti so dijaki izvajali pod mentorstvom učiteljev zgodovine, slovenščine, filozofije, angleščine ter risanja in slikanja na daljavo, v videokonferenčnem okolju Arnes-Zoom.

Likovni izdelki so objavljeni v galeriji na spletni strani Gimnazije Koper, besedila pa v priponki.

Deli s prijatelji

Šolski koledar

Oktober

2021
P T S Č P S N
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 

Novice in obvestila

Pages

Novice in obvestila

Pages