MATEMATIČNI DAN

V sredo, 25. januarja 2023, smo za vse dijake 3. letnika uspešno izvedli 7. matematični dan.

Na Fakulteti FAMNIT so, kot že nekaj let zapored, za naše tretješolce pripravili predavanja o uporabi matematike. Dijaki so izbirali med naslednjimi predavanji:

  • When are two graphs really the same
  • Kratek izlet v zgodovino kriptografije
  • Matematika v športu
  • Python in poker
  • Od preprostih krivulj do animiranega filma
  • Matematične strategije in borzne peripetije

 

Nekaj odzivov naših tretješolcev

"Všeč mi je bil odnos predavatelja do nas, imel sem se lepo, prav tako sem užival v poslušanju nastanka grafa …"

"Zapomnila sem si, kaj gradi graf in kako preverimo, če so grafi izomorfni, ter kako je sploh prišlo do tega matematičnega problema v zgodovini. Najbolj mi je bila zanimiva razlaga matematičnega problema; kako se je pojavilo vprašanje, kje se kaže, za kaj je uporabno in kako razrešimo nalogo. Zelo mi je bila všeč razlaga."

"Matematika je prisotna tudi v različnih športih (predvsem statistika), in sicer za razne mere (žoge, igrišča ...), razporejanje in urejanje tekem in rezultatov ter tudi strategije igre (najboljši kot za strel v gol) itd. Najbolj zanimivo mi je bilo to, da smo lahko vsakodnevne športne dejavnosti in športe povezali z matematiko."

"Najbolj zanimivo mi je bilo, ko nam je predavatelj razlagal vlogo matematike pri ameriškem nogometu in vlogo kotov. Na zanimiv način nam je tudi predstavil statistiko v športu ter košarko in nogomet."

"Zapomnil sem si, da so v grafu pomembne točke in kako povezujemo med njimi črte, zapomnil sem si tudi, da se je Euler ukvarjal s problemom sedmih mostov. To mi je bilo najbolj zanimivo."

"Najbolj mi je bilo zanimivo, ko smo samostojno poskušali razvozlati šifrirano besedilo, zanimivi so mi bili tudi različni načini, preko katerih lahko normalno besedilo spremenimo v šifrirano (in obratno)."

"Spoznala sem, kako deluje kupovanje delnic in kako to poteka. Zapomnila sem si, kako je dobro kupiti delnice, ko padejo pod povprečno ceno, in prodati, ko se zvišajo nad povprečje. Najbolj je bilo zanimivo to tudi prakticirat v spletnem programu in videti, kako to poteka v trenutku."

"Lepo je bilo videti, kako preprosto je narediti nekaj uporabnega/zabavnega v tako kratkem času ter to, da si lahko, če česa ne vemo, z lahkoto pomagamo na internetu."

"Zelo zanimivo in poučno, še posebej Cezarjevo šifriranje."

"Videli smo, kako je snov, ki jo obravnavamo v šoli, uporabna tudi v praksi. Delo s programom Blender je bilo zanimivo in dobro razloženo."

"Zapomnil sem si, katere kombinacije kart v pokru so najbolj vredne. Nekaj zanimivosti o pythonu (recimo kako python primerja dve stvari). Kako se lotiti programiranja kašne igre (recimo to, da smo igro pokra razdelili na več delov in vsakemu dali neko vrednost in kaj se ob tej vrednosti zgodi)."

Deli s prijatelji

Šolski koledar

Marec

2023
P T S Č P S N
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 

Novice in obvestila

17.03.2023

Pages

Novice in obvestila

17.03.2023

Pages