Maturantska ekskurzija v Prago

altDijaki 3. letnika so v okviru svoje maturantske ekskurzije obiskali eno najlepših evropskih prestolnic – Prago. Udeleženka ekskurzije Eva Tomšič (3. D) je svoje vtise s potovanja strnila v prosti spis. (Spodaj.)

 

 

V torek, 24. 4. 2012, smo se že ob štirih zjutraj dijaki 3. letnika odpravili na maturantsko ekskurzijo v eno najlepših evropskih mest, Prago. Po dolgi in naporni vožnji mimo Gradca in Dunaja smo popoldne prispeli v Brno, glavno mesto Moravske, ki je bilo tudi naš prvi postanek na poti. Ogledali smo si mestno središče s katedralo in glavni mestni trg, najbolj pa so se nam v spomin vtisnile mumije v karolinški cerkvi. Začutili smo tudi utrip na mestnih ulicah, ki so ga še polepšali pogosti ulični glasbeniki. Utrujeni smo zvečer prispeli v naš hotel v Pragi, kjer smo se po dolgi vožnji odpočili. (Spodaj.)


Naslednji dan smo se odpravili v mestno jedro Prage. Naprej smo spoznali mestni predel in samostan Hradčani, s katerega smo se potem spustili do Praške Lorete, kjer smo videli diamantno Praško sonce. Naš naslednji cilj je bil praški grad, pred katerim smo imeli priložnost videti tudi menjavo straže. Grad smo si tudi ogledali, videli pa smo tudi okno, skozi katero se je zgodila ena od praških defenestracij. Ogledali smo si še Katedralo Sv. Vida in Zlato uličko, eno največjih znamenitosti Prage. Za konec dneva smo se sprehodili še čez Karlov most in si na glavnem trgu Starometske Namesti ogledali še znano astronomsko uro. Polni novih vtisov smo se odpravili do avtobusa, ki nas je odpeljal v hotel. Po večerji so se začele priprave na najbolj pričakovani večer –  zabava v največji diskoteki v srednji Evropi Karlovy Lazne. Pozno ponoči smo se utrujeni vrnili v hotel.


Po zajtrku smo se z metrojem odpravili v Židovsko četrt, kjer smo si najprej ogledali rojstno hišo Franza Kafke. Nato smo odšli do Židovskega muzeja, ki smo si ga nekateri tudi ogledali. Po krajšem odmoru smo se odpravili še do spomenika padlim študentom v demonstracijah leta 1989, za konec pa smo spili še vrček piva v eni najbolj znanih pivnic Pr' Fleku. Na poti do avtobusa smo se ustavili še na trgu Vaclavske namesti, nato pa nas je avtobus odpeljal v hotel. Po večerji smo si ogledali še predstavo Križikovih Fontan.


Po zgodnjem bujenju smo se odpravili iz hotela ter se še zadnjič poslovili od Prage. A že po nekaj minutah vožnje nas je čakala nova dogodivščina, ogledali smo si Grad Konopište, ki je še danes v lasti Habsburžanov. Z zanimanjem smo prisluhnili vodiču, ki je bil poln znanja in hkrati še zelo duhovit. Kot zadnji postanek na naši poti smo se ustavili še v mestecu Češky Krumlov, kjer smo si ravno tako ogledali veličasten grad, ki kraljuje nad mestom. Polni novih vtisov in precej utrujeni smo pozno ponoči prispeli v domači Koper. Praga je na mnoge izmed nas naredila vtis in zagotovo se bomo še kdaj vrnili tja in se spomnili tudi svoje maturantske ekskurzije.

Eva Tomšič, 3. D

Deli s prijatelji

Šolski koledar

Januar

2022
P T S Č P S N
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 
 

Novice in obvestila

05.01.2022
21.11.2021

Pages

Novice in obvestila

05.01.2022
21.11.2021

Pages