Razstava umetniških gimnazij Slovenije – likovna smer

altMLADI – PRIHODNOST V KULTURI

Mladi – prihodnost v kulturi je naslov razstave likovnih izdelkov, ki so jih pripravili dijaki in njihovi mentorji vseh petih umetniških gimnazij likovne smeri v Sloveniji, in sicer na pobudo Gimnazije Velenje. Otvoritev razstave je bila v četrtek, 8. 11. 2012, ob 18. uri na velenjskem gradu, kjer smo v grajskem atriju poslušali razmišljanje profesorja mag. Željka Opačka, v katerem je umetniški razvoj dijakov primerjal z vrtom cvetlic, različnih oblik in barv, ki so vse edinstvene in vsaka z svojimi estetskimi značilnostmi. Ali jih bomo dojemali kot plevel ali kot čudovite cvetlice, je odvisno od družbe in odnosa, ki ga bo ta družba gojila do umetniškega ustvarjanja nasploh. Ne glede na težavne čase za kulturo, je vloga učiteljev tudi ta, da v dijakih vzpodbujajo željo po ustvarjanju in odkrivanju, da bodo slednji lahko postali zreli in samostojni umetniški ustvarjalci, ki se bodo znali odzivati na spremembe, ki nas čakajo v vedno negotovi prihodnosti.

Ravnatelj Gimnazije Velenje Rajmund Valcl je v svojem govoru izrazil željo, da omenjena razstava predstavlja začetek skupnega nastopanja vseh slovenskih umetniških gimnazij likovne smeri, ki bi se bienalno predstavljale na podobnih razstavah, vsakič na drugem koncu Slovenije.

Sledili so še projekcija filmov, animacij in predstavitev šol ter najbolj zanimiv del – ogled razstave, kjer smo si ogledali prostorsko-svetlobne instalacije, študijske risbe, slike, grafične dizajne, kiparske izdelke, rekonstrukcije klasičnih del itn. Izbor in predstavitev izdelkov z naše umetniške gimnazije likovne smeri je bil deležen pohval tako s strani organizatorjev kot s strani občinstva. Razstava bo na ogled vse do 30 . 11. 2012.

 

Prispevek na temo »Dijaška ustvarjalnosti in njen pomen« našega strokovnega aktiva predmetov UG likovne smeri, objavljen tudi v katalogu razstave:

V svetu normiranega dela, vedenja, preživljanja prostega časa in ne nazadnje tudi normirane umetnosti, prava ustvarjalnost ostaja skrita za navideznim obiljem podob. Pogosto so slednje prazne, šablonske, narejene brez pravega tveganja – prazne … in čeprav so tehnično dobro izdelane, ne moremo trditi, da so to dela ustvarjalnih ljudi. Prava ustvarjalnost je ponavadi odraz inteligentne, osupljive ali celo genialne zamisli, ki nas kot strela z jasnega prijetno preseneti, ali pa jo odkrijemo samo, če smo res dovolj pazljivi. Svoje delo z dijaki vidimo kot nadzirano prehajanje na neznano polje likovne umetnosti, kjer pa so mladi na koncu vedno prepuščeni samim sebi – pri iskanju rešitev glede prepoznanega problema in odločitvah, kako te rešitve predstaviti. Tisti dijaki, ki jih vodi velika želja po raziskovanju in ki si želijo izzivov, so že stopili na to nemirno pot … k ustvarjalnosti.

Deli s prijatelji

Šolski koledar

November

2021
P T S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 
 
 

Novice in obvestila

21.11.2021

Pages

Novice in obvestila

21.11.2021

Pages