3. slikarski ekstempore

altKoper in Človek

Likovna dela s 3. slikarskega ekstempora, ki so bila razstavljena v izložbenih oknih v Čevljarski in Kidričevi ulici, se vračajo v atrij Gimnazije Koper. Ogledali si jih boste lahko na dnevu odprtih vrat Gimnazije Koper, in sicer v torek, 11. 12. 2012.

 

 

3. SLIKARSKI  EKSTEMPORE – Koper in Človek

V petek, 22. 10. 2012, je potekal 3. slikarski ekstempore, ki je namenjen dijakom vseh letnikov umetniške gimnazije likovne smeri na Gimnaziji Koper in učencem zadnjih razredov primorskih osnovnih šol. Letos smo k sodelovanju povabili tudi učence zamejskih osnovnih, ki se pa ekstempora niso udeležili. Prišli pa so učenci s treh osnovnih šol z italijanskim učnim programom.

Likovni dogodek je plod sodelovanja med Gimnazijo Koper, umetniško gimnazijo likovne smeri, in Mestno občino Koper, ki sta v preteklih letih izpeljali več likovnih projektov v okviru projekta Oživimo staro mestno jedro.

Tema letošnjega ekstempora je bila Koper in Človek.

Ljudje smo tisti, ki s svojo pojavo, svojim vedenjem, svojim odnosom do mesta, tako pozitivnim kot negativnim, ustvarjamo utrip mesta in samo podobo mesta, v katerem se lahko človek počuti dobro ali pa ima odklonilni odnos do njega. Prebivalci določenega mesta svoje mesto vzljubijo ali ga začnejo sovražiti. Tisti, ki imajo svoje mesto radi, imajo spoštljiv odnos do okolice, ki je njihov dom, in prijazno živijo v sožitju z njim. Tisti, ki mesto sovražijo in verjetno tudi življenje samo, pa imajo do njega nespoštljiv odnos, kar se lahko odraža tudi na sami podobi mesta (neprimerni grafiti, onesnaženost mestnih ulic, popackane fasade …).

»Temeljni namen tokratnega ekstempora je predvsem spodbuditi mlajšo generacijo k razmisleku, k iskanju in upodabljanju današnjih zgodb o človeku, o posamezniku v starem mestnem jedru.«

Primorske novice

 

Dijaki in učenci osnovnošolci so v barvah likovno izrazili svoje videnje Človeka v mestu, ki se imenuje Koper in v katerem je tudi Umetniška gimnazija likovne in glasbene smeri.

Ekstempora se je kot koordinatorica udeležila tudi bivša dijakinja umetniške gimnazije likovne smeri, Nives Markovič, ki je diplomirala na Pedagoški fakulteti in postala profesorica likovne umetnosti.

Strokovna žirija v sestavi Lara Kobal, prof. lik. umet., Matej Kocjan, prof. lik. umet., Petra  Florjančič, uni. dipl. inž. arh., in oblikovalec je ocenjevala na podlagi treh osnovnih kriterijev:

1. samosvojega in originalnega načina interpretacije motiva Koper in Človek

2. likovno-slogovne (stilske) in tehnične izvedbe likovnega dela

3. celostne kompozicije slike

»Pri izboru nagrajenih del osnovnošolcev je prevladal poudarek na raznovrstni in pestri motiviki likovnih rešitev. Vrednoteno je bilo tako znanje prostorske perspektive kot navdušujoče slikarske veščine v nanašanju in mešanju barv, ki so jih ti mladi avtorji pokazali. Izbor nagrajenih del, dijakov umetniške gimnazije likovne smeri na Gimnaziji Koper, je temeljil na igrivosti v predstavitvi motivov, ki so v veliki meri mejili že na ironijo in pretanjen humor. Likovna dela so bila v celoti slikarsko in kompozicijsko zrela, slogovno pa zanimiva – polna presenečenj, ki jih najdemo v najmanjših detajlih. Posebne pohvale žirije si zaslužijo prav vsi udeleženci ekstempora, ki jim je v kratko odmerjenem času za delo uspelo narediti in kvalitetno dokončati svoje izdelke.«

Matej Kocjan, član strokovne komisije

Podeljene so bile naslednje nagrade in priznanja:

UMETNIŠKA GIMNAZIJA:

 • Noemi Zonta, 4. d, 1. MESTO
 • Nina Ribarič, 2. d, 2. MESTO
 • Rebeca Reja, 3. D, 3. MESTO
 • Helena Mikolj, 3. D,  priznanje
 • Irina Larikova, 3. D,  priznanje
 • Mercedes Nemec, 4. D,  priznanje

OSNOVNE ŠOLE:

 • Anna Frlić, 0. r., Scuola elementare "Vincenzo e Diego de Castro" Pirano, 1. mesto
 • Nik Čauševič, 9. b, OŠ Lucija, 2. mesto
 • Kim Vižintin, 0. r. , Scuola elementare “Dante Alighieri” Izola, 3. mesto
 • Federica Cossich, 9. r., Scuola elementare "Vincenzo e Diego de Castro" Pirano, priznanje
 • Ana Trebše, 9. r.,  OŠ Ankaran, priznanje

Deli s prijatelji

Šolski koledar

Maj

2022
P T S Č P S N
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 

Novice in obvestila

26.05.2022

Pages

Novice in obvestila

26.05.2022

Pages