Detajli Kopra v barvi

RAZSTAVA LIKOVNIH DEL 5. SLIKARSKEGA EKSTEMPORA ZA DIJAKE LIKOVNE SMERI IN OSNOVNOŠOLCE

 

 

Stene kavarne Loggia so gostile najboljše skupinske upodobitve detajlov Kopra, ki so nastale 3. oktobra 2014 na tradicionalnem, že petem slikarskem ekstemporu za dijake Gimnazije Koper, in sicer Umetniške gimnazije likovne smeri, in osnovnošolce (devetošolce in nekaj osmošolcev) iz obalnih osnovnih šol (in ene notranjske iz Prestranka). Sodelovalo je kar 98 mladih likovnikov.

Fotografije si lahko ogledate tukaj.

Skupni projekt Gimnazije Koper, Umetniške gimnazije likovne smeri, in Mestne občine Koper pod strokovnim vodstvom profesorjev Dragice Samsa in Mateja Kocjana ter likovnih pedagogov z osnovnih šol  je potekal v sončnem, poznopoletnem vremenu, ki je prav vabilo k ustvarjanju na prostem.  

Tema letošnjega ekstempora je bila detajli Kopra v barvi, ki naj bi udeležence spodbudila k opazovanju raznolikih detajlov v starem mestnem jedru Kopra, ki jih velikokrat spregledamo, in jim pustila možnost domišljijske predstavitve le-teh in lastnega izbora barvnih kombinacij.

Dijaki in učenci so letos prvič ustvarjali na drugačen način, in sicer v mešanih skupinah po tri ali štiri skupaj. Ustvarjanje je bilo zanje poseben izziv, saj so morali svoje posamezne slikarske zamisli združiti v enotni likovni rešitvi.

Da jim je to resnično uspelo, kažejo njihovi zanimivi triptihi in kvadriptihi, ki so se vrnili v atrij Gimnazije Koper. 

Strokovna komisija v sestavi arhitektke Valnee Družeta, profesorice likovne umetnosti Nives Marković ter diplomirane umetnostne zgodovinarke Lili Bojanić je pri izboru najboljših del najbolj izpostavila originalno interpretacijo osnovnega motiva v ustrezni likovno-slogovni izvedbi skupinskega likovnega dela ter tehnično dovršenost in celostno kompozicije.

Drzna interpretacija izhodiščnega motiva, nenavadna, izrazito kontrastna barvna izbira in oblikovno izčiščene kompozicijske postavitve so na zmagovalni oder postavile Nikol Stojanović iz 2. D in Lucijo Bajec Peca iz 1. D ter devetošolko Laro Vukelić z OŠ Antona Ukmarja iz Kopra.

Lea Jerković iz 1. D in Lucija Bostić iz 3. D ter devetošolki Sandra Peroša z OŠ Ivana Babiča-Jagra Marezige ter Zala Vučko z OŠ Cirila Kosmača Piran so za usklajenost med klasično izbiro motiva in zlitjem z naravo ter izkazano likovno občutje za podrobnosti, ki jih po navadi ne zaznamo, prejele drugo nagrado.

Korektna interpretacija značilnega motiva, usklajenost in harmoničnost dela kot celote kljub izrazito kontrastnemu prispevku posameznika je tretjo nagrado prinesla dijakoma Maši Berdon iz 1. D in Mateju Simčiču iz 2. D ter devetošolcema Asji Jakopič z OŠ Koper in Maticu Šuštarju z OŠ Dekani.

Rezultat eksperimentalnega skupinskega ustvarjanja je presegel pričakovanja tako organizatorjev kot strokovne komisije. Mladi slikarji so uspešno krmarili med lastnimi ustvarjalnimi vizijami in skupno nalogo ter oblikovali veliko zanimivih in izvirnih sestavljank. Kvalitetna posamezna dela so se zlila v barvno in kompozicijsko drzne kolaže, od umirjeno barvno usklajenih do nepričakovano kontrastnih, včasih tudi povsem abstraktnih podob.

Razstavo si lahko ogledate do dneva odprtih vrat, ki bo 11. 12. 2014, nato pa bo gostovala po različnih osnovnih šolah na Obali in vzpodbujala mlade ustvarjalce. 

 

Deli s prijatelji

Šolski koledar

Januar

2022
P T S Č P S N
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 
 

Novice in obvestila

05.01.2022
21.11.2021

Pages

Novice in obvestila

05.01.2022
21.11.2021

Pages